Promotie

IN SYMFONIE: Combinaties van voedingsstoffen voor gezonde hersenveroudering

Promovendus APM (Annick) van Soest MSc BSc
Promotor prof.dr.ir. CPGM (Lisette) de Groot
prof.dr. RF (Renger) Witkamp
Externe copromotor Dr. Ondine van de Rest
Organisatie Wageningen University
Datum

ma 24 juni 2024 16:00 tot 17:30

Locatie Omnia, gebouwnummer 105
Hoge Steeg 2
6708 PH Wageningen
+31 (0)317 - 484 500
Zaal/kamer Auditorium

Samenvatting

Naarmate we ouder worden, gaan onze hersenen erop achteruit – we worden vergeetachtig, of hebben meer moeite met focussen of nieuwe dingen leren. Soms zet de achteruitgang door en ontwikkelt zich uiteindelijk dementie. Hoewel we dementie niet volledig kunnen voorkomen, kunnen we wel ons risico verlagen. Bijvoorbeeld via voeding: een gezond voedingspatroon is gelinkt aan een betere hersengezondheid en een lager risico op dementie. Het slikken van voedingssupplementen blijkt echter meestal niet tot een verbetering van de hersenfuncties te leiden. Wij denken dat dit komt doordat een gezond voedingspatroon verschillende voedingsstoffen in bepaalde combinaties levert. Daarom richt dit proefschrift zich juist op combinaties van voedingsstoffen. Welke combinaties van voedingssupplementen zijn effectief? Of moeten we volgens specifieke voedingspatronen eten die deze voedingsstoffen combineren?

Al met al hebben we meer inzicht gekregen in welke combinaties van voedingsstoffen nodig zijn voor het gezond ouder worden van de hersenen. Deze bevindingen kunnen ons helpen om beter te adviseren wat we moeten eten om gezond ouder te worden.