Promotie
Het ecofysiologisch gedrag van Listeria monocytogenes in de productieketen van de Agaricus bisporus champignon
Samenvatting
De aanwezigheid van de ziekteverwekker Listeria monocytogenes in voedselproducten kan leiden tot voedsel-gerelateerde infecties. Daarom is het belangrijk om inzicht te krijgen in het gedrag van L. monocytogenes in omgevingen waar voedsel wordt verwerkt om de contaminatie van voedselproducten te beheersen. Dit proefschrift richt zich op het ecofysiologische gedrag van L. monocytogenes in omgevingen waar de Agaricus bisporus champignon wordt geproduceerd en verwerkt tot gesneden en diepgevroren champignonproducten.
Het onderzoek liet zien dat L. monocytogenes kan groeien in champignonproducten en op oppervlakten die veel gebruikt worden in oogst- en productieomgevingen. Verwijdering van L. monocytogenes van oppervlakken middels reiniging en disinfectie bleek materiaal type afhankelijk te zijn. Het toepassen van effectieve reinigings- en disinfectieprocedures is daarom belangrijk om L. monocytogenes in de keten te beheersen.