Promotie
From everyday practices to policy: Food safety concerns and strategies among the urban poor in retail environments in Bangladesh
Samenvatting
In dit proefschrift onderzoek ik de sociale aspecten van voedselveiligheid in landen met een laag of midden inkomen. De focus ligt op de problemen waarmee stedelijke armen en migranten, die van het platteland naar de stad verhuizen, worden geconfronteerd. Naarmate steden sneller groeien, ervaren migranten grotere problemen bij het vinden van veilig voedsel en zijn ze vaak afhankelijk van informele verkooppunten op straat. Deze verkooppunten worden niet of nauwelijks gecontroleerd. Mijn onderzoek richt zich op Dhaka in Bangladesh, en ik onderzoek hoe arme mensen in hun dagelijks leven de problemen oplossen bij het vinden en kopen van veilig voedsel.
In mijn studie probeer ik een verband te vinden tussen ‘sociale context’ en ‘voedselveiligheid strategie’. Bijvoorbeeld, wat voor invloed heeft inkomen, sociale achtergrond of woonwijk op voedselopties en de strategie voor het vinden van voedsel? De antwoorden die ik vond, bracht ik samen in een conceptueel raamwerk. In mijn studie noem ik dit het Intersectionele Voedselveiligheids Raamwerk (in het Engels is dit het Intersectional Food Safety Adaption raamwerk, het IFSA). In dit raamwerk houd ik rekening met de sociaal-economische status van de koper en de verkoper, hun migratieverleden en beperkingen gerelateerd aan hun fysieke leefomgeving.
Ik heb gevonden dat de problemen verslechteren voor de bevolkingsgroepen die meer in de marge van de stad leven. Dus hoe lager de sociaal-economische status en hoe slechter de lokale omstandigheden, hoe groter de problemen bij het vinden en bereiden van veilig voedsel. Gebaseerd op de bevindingen stel ik strategieën voor om de levensomstandigheden van de meest kwetsbare gemeenschappen in deze wijken van de stad te verbeteren. Deze veranderingen kunnen een positief verschil maken door ervoor te zorgen dat iedereen toegang heeft tot veilig en gezond voedsel.