Promotie

Een perspectief verandering op het pelleteerproces

Promovendus TMM (Tom) Bastiaansen
Promotor dr.ir. G (Guido) Bosch
dr.ir. S (Sonja) de Vries
Copromotor prof.dr.ir. WH (Wouter) Hendriks
Organisatie Wageningen University, Leerstoelgroep Diervoeding
Datum

wo 11 september 2024 15:30 tot 17:00

Locatie Omnia, gebouwnummer 105
Hoge Steeg 2
6708 PH Wageningen
+31 (0)317 - 484 500
Zaal/kamer Auditorium

Samenvatting

Als onderdeel van de transitie naar een circulair voedselsysteem, verandert de rol van de veehouderij in toenemende mate naar het opwaarderen van humaan onverteerbare bijproducten, uit de voedings- en biobrandstof, naar hoogwaardige voedingsmiddelen. Echter, deze bijproducten, en veevoeder in het algemeen, hebben doorgaans een lage dichtheid. Het pelleteerproces biedt een optie om deze om te zetten van een volumineus meel, naar beter hanteerbaar brokje. Onze kennis omtrent het effect van bijproduct inclusie op het pelleteerproces is echter beperkt, wat de verdere inclusie van bijproducten in gepelleteerd veevoeder limiteert. In deze thesis hebben we onderzocht welke eigenschappen van reststromen het pelleteerproces zouden kunnen beïnvloeden. Daarnaast hebben we onderzocht hoe de mogelijk negatieve effecten van bijproducten op het pelleteerproces verholpen kunnen worden door middel van aanpassen van het proces. Op deze manier hopen wij de verdere inclusie van bijproducten in veevoeders te faciliteren en daarbij bij te dragen aan duurzamer voedselsysteem.