Promotie
Een perspectief verandering op het pelleteerproces
Samenvatting
Als onderdeel van de transitie naar een circulair voedselsysteem, verandert de rol van de veehouderij in toenemende mate naar het opwaarderen van humaan onverteerbare bijproducten, uit de voedings- en biobrandstof, naar hoogwaardige voedingsmiddelen. Echter, deze bijproducten, en veevoeder in het algemeen, hebben doorgaans een lage dichtheid. Het pelleteerproces biedt een optie om deze om te zetten van een volumineus meel, naar beter hanteerbaar brokje. Onze kennis omtrent het effect van bijproduct inclusie op het pelleteerproces is echter beperkt, wat de verdere inclusie van bijproducten in gepelleteerd veevoeder limiteert. In deze thesis hebben we onderzocht welke eigenschappen van reststromen het pelleteerproces zouden kunnen beïnvloeden. Daarnaast hebben we onderzocht hoe de mogelijk negatieve effecten van bijproducten op het pelleteerproces verholpen kunnen worden door middel van aanpassen van het proces. Op deze manier hopen wij de verdere inclusie van bijproducten in veevoeders te faciliteren en daarbij bij te dragen aan duurzamer voedselsysteem.