Promotie

Droog fractioneren van olierijke peulvruchten om functionele eiwit rijke ingrediënten te verkrijgen

Promovendus GA (Regina) Politiek
Promotor prof.dr.ir. MAI (Maarten) Schutyser
Copromotor dr.habil. JK (Julia) Keppler
Externe copromotor Marieke E. Bruins
Organisatie Wageningen University, Food Process Engineering
Datum

di 23 januari 2024 11:00 tot 12:30

Locatie Omnia, gebouwnummer 105
Hoge Steeg 2
6708 PH Wageningen
+31 (0)317 - 484 500
Zaal/kamer Auditorium

Samenvatting

Traditioneel worden plantaardige eiwit ingrediënten gemaakt door eiwitten eerst op te lossen in water gevolgd door waterverdamping. Drogen kost veel energie, dus kijken we naar droog fractioneren om dit te vermijden. Droog fractioneren bestaat uit malen tot fijne deeltjes en droge scheiding op basis van verschillende eigenschappen (zoals grootte of statische lading). Voor zetmeelrijke peulvruchten is droog fractioneren een veelbelovend alternatief om grotere zetmeel granulen te scheiden van kleinere eiwit bolletjes. Het is onduidelijk of droog fractioneren ook toepasbaar is voor olierijke zaden. Doel van dit proefschrift was kennis gedreven richtlijnen te ontwikkelen voor droog fractioneren van olierijke zaden om functionele eiwitrijke ingrediënten te produceren. Voorbewerking door middel van ontvetten resulteerde in kleiner vermalen deeltjes en een betere statische laadbaarheid welke kritisch zijn voor fractioneren. Elektrostatisch scheiden bleek vervolgens goed mogelijk met naast eiwitverrijking ook behoud van functionaliteit. Het type voorbewerking was kritisch voor de uiteindelijke geur en functionaliteit en is dus belangrijk voor zowel de efficiënte van de droge fractionering als de kwaliteit van de eiwitrijke ingrediënten.