Activiteit
DocuScience: Hooiland
"Hooiland" is een verhaal over herstel van boerennatuur in het Binnenveld. Na decennia van agrarische modernisering begon in 2018 een project om de bloemrijke hooilanden van vroeger terug te krijgen. Na het verwijderen van de bemeste toplaag en het opengraven van een gedempte rivierloop, keerde de natuur snel terug, met een overvloed aan kruiden, insecten en weidevogels.
Over Hooiland
De documentaire "Hooiland" gaat over het natuurherstel in het Binnenveld, een open weidegebied tussen Wageningen, Ede, Veenendaal en Rhenen. Ooit behoorden de hooilanden van het Binnenveld, met een sterke invloed van kwelwater vanaf de Veluwe, tot de meest bloem- en vlinderrijke gebieden van Nederland. Maar zoals overal in Nederland verdween deze rijkdom na de 2e wereldoorlog met modernisering van de landbouw. Bij een verlaagd grondwaterpeil, intensieve bemesting en raaigras in monocultuur gedijen weinig soorten. Bij een ruilverkaveling in de jaren 1960 sneuvelden de laatste bloemrijke delen, op één stukje blauwgrasland na: de Bennekomse Meent.
In 2018 begon men met natuurherstel over 280 hectare. De bemeste toplaag werd afgegraven, een gedempte rivierloop werd heropend. De natuur kreeg de kans opnieuw te beginnen. De film laat zien hoe snel de natuur herstelde. Talloze soorten kruiden, insecten, vissen en weidevogels keerden terug, sommigen massaal. Het gebied werd razend populair bij natuurliefhebbers. Het project, genaamd ‘Binnenveldse hooilanden’, is een unieke samenwerking van burgers, boeren en Staatsbosbeheer, die elk een deel van het gebied bezitten en beheren. (Oud)medewerkers van Wageningen Universiteit speelden een belangrijke rol in het initiatief.
Voor vragen over de film en het natuurherstelproject zijn er twee gasten. Ir. Melchert Meijer zu Slochtern, één van de regisseurs, tevens alumnus van Wageningen Universiteit. En dr. Ir. Patrick Jansen, ecoloog en hoofddocent Wildlife Ecology & Conservation aan Wageningen Universiteit. Hij was één van de initiatiefnemers van het natuurherstel vanuit de burgerij en speelt een rol in de film. Zoë van Eldik, onderzoeker natuur en samenleving zal de avond en het gesprek leiden.
Goed om te weten
De voertaal van de avond en documentaire is Nederlands.
Details
De documentaire wordt vertoond in Omnia en is gratis te bezoeken. Het programma start om 19:00u, de zaal (Auditorium) is open vanaf 18:30u. Aanmelden kan via de Forms. Na het programma ben je van harte welkom om na te praten onder het genot van een gratis drankje.
Vooraf een hapje eten in restaurant Novum?
Speciaal voor DocuScience biedt restaurant Novum, in Omnia, een DocuDinner aan. Het DocuDinner start om 17:30u. Voor 17,50 euro wordt je voorzien van een heerlijk vegetarisch hoofdgerecht met frietjes en salade. Reserveren is vereist en kan per mail. Voor dinergasten wordt een stoel gereserveerd in de zaal, dus heb je gegarandeerd plek bij de documentaire.
Over DocuScience
DocuScience is een programma in Omnia, waar medewerkers van Wageningen Campus inzichten delen in al het werk dat op de campus gebeurt. We zullen nieuwe perspectieven verkennen aan de hand van interessante documentaires die aanzetten tot een gesprek. Iedereen die op Wageningen Campus werkt is welkom, dus neem vooral je collega’s mee!