Promotie

De rol van aquacultuur in circulaire voedselsystemen.

Promovendus AJ (Anne-Jo) van Riel MSc
Promotor prof.dr.ir. GF (Geert) Wiegertjes
prof.dr.ir. IJM (Imke) de Boer
Copromotor dr.ir. MAJ (Marit) Nederlof
Organisatie Wageningen University, Leerstoelgroep Aquacultuur en visserij, Leerstoelgroep Dierlijke productiesystemen
Datum

ma 4 november 2024 13:00 tot 14:30

Locatie Omnia, gebouwnummer 105
Hoge Steeg 2
6708 PH Wageningen
+31 (0)317 - 484 500
Zaal/kamer Auditorium

Samenvatting

Circulaire voedselsystemen zijn gericht op het optimaliseren van het gebruik van biomassa. Dit gebeurt door bijvoorbeeld landbouwgrond te gebruiken voor menselijke voeding in plaats van diervoeder. Hierdoor wordt de concurrentie tussen voer en voedsel verminderd. Dieren spelen een belangrijke rol door biomassa om te zetten die mensen niet kunnen consumeren in voedsel. Dit proefschrift richt zich op de rol van aquacultuur in circulaire voedselsystemen. Specifiek heb ik onderzocht hoe aquacultuur momenteel presteert in termen van circulariteit, welke rol het zou kunnen spelen in toekomstige circulaire voedselsystemen en hoe circulariteit kan worden toegepast in aquacultuur, met een focus op het verminderen van voer-voedselconcurrentie. Ik ontdekte dat, hoewel sommige concepten van circulariteit goed vertegenwoordigd zijn in de aquacultuur, de kwestie van voer-voedselconcurrentie een uitdaging blijft in de overgang naar meer circulaire aquacultuursystemen. Om deze uitdaging aan te pakken is het niet alleen belangrijk om het gebruik van bijproducten in aquacultuurvoeders te vergroten, maar ook om meer eetbare delen van de vis te eten.