Activiteit
AI in het voedseldomein: (hoe) kunnen we waarborgen dat AI bijdraagt aan duurzaamheid?
Hoe kun je voorkomen dat een autonome robot besluiten neemt die mens of dier schade berokkenen? In een vroeg stadium risico’s identificeren, helpt de kansen die AI biedt beter en veiliger te benutten. Het ELSA lab springt hierop in door software en hardware ontwikkelaars te helpen hun AI-toepassingen ‘in de maak’ op een ethisch, sociaal en juridisch verantwoorde manier te ontwikkelen.
Op 13 november a.s. organiseert het ELSA lab “AI for Sustainable Food Systems” van Wageningen University & Research een event waarin innovatieve softwareontwikkelaars en hardwareleveranciers, onderzoekers, beleidsmakers en ketenpartners in gesprek gaan over de nieuwste trends en ontwikkelingen in AI. Onderwerpen van gesprek zijn de kansen en risico’s van AI toepassingen in het voedselsysteem.
Tijdens dit event kunnen software en hardware ontwikkelaars zich informeren over de nieuwe AI act. Ook kunnen ze deelnemen aan een quick scan om mogelijke ELSA in hun AI applicatie boven tafel te krijgen. Verder is er ruime gelegenheid om te netwerken met andere spelers uit het AI veld, met een focus op het voedselsysteem.
Voor onderzoekers en financiers biedt dit event de mogelijkheid meer te leren over nieuwe AI ontwikkelingen uit de praktijk, zoals een autonome tractor of een plukrobot. Verder zal de werkgroep Landbouw & Voeding van de Nederlandse AI coalitie (NL AIC) een presentatie geven over nieuwe AI ontwikkelingen in het Nederlandse voedselsysteem en zal de ELSA hub haar visie delen met de deelnemers.
Programma
09:30-10.00 | Doors open & registration | |
10:00-10.15 | Welcome and programme | Jeroen Paul Nijmeijer |
10:15-11.05 | Ethical Legal and Social Aspects (ELSA) of AI in agrifood: why a lab? | Mireille van Hilten MSc and dr. Nina de Roo (WUR) |
11:05-11:30 | Coffee break | |
11:30-12:30 | Carrousel of projects that make use of AI and ELSA | |
NXTGEN HIGHTECH | Suzanne Verboon (FME) | |
Data4Food2023 | dr. Roel Veraart (WUR) | |
AgrifoodTEF | dr. Ir. Kees Lokhorst (WUR) | |
Joyride Horticulture | dr. Gohar Isakhanyan (WUR) | |
Path2DEA | dr. Georgios Tsagdis (WUR) | |
12:30-13:30 | Lunch break | |
13:30-14:00 | AI in food: trends and insights from research | By Prof. dr. Vincent Blok (WUR) |
14.00-14.45 | AI in practice - solutions in SMEs and the role of the NL AI Coalition | By dr. Jouke P. Kardolus (Netherlands AI Coalition) |
14:45-15:45 | Parallel workshop sessions | |
Stakeholder dialogues in the ELSA lab | Dr. Nina de Roo (WUR) | |
Regulating AI: a sectoral discussion over the recent legislative initiatives in Europe | Dr. Can Atik, LLM (WUR) | |
How will AI affect power dynamics in the agri-food sector? | Dr. Mark Ryan (WUR) | |
AI & Sustainability: Can ELSA meet the sustainability challenge? | Luuk Stellinga MSc and Idse Val ML (WUR) | |
How to address ethical dilemmas in AI for agri-food systems? | Dr. Hao Wang (WUR) | |
15:45-16:10 | Coffee break | |
16.10-17.00 | Future AI for food systems: visions on (how) to ensure responsible AI development | By Prof. dr. Vincent Blok, Mireille van Hilten MSc and dr. Nina de Roo (WUR) |
17.00-18.00 | Drinks and bites |
Dit event zal Engelstalig zijn. Het programma kan onderhevig zijn aan wijzigingen.
Meer informatie en aanmelden
Klik op onderstaande knop om je aan te melden.
Meer informatie? Neem een kijkje op onze website of bekijk onderstaande video.
- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan