Bachelor Voeding en Gezondheid
Van bizarre crashdiëten tot broccoli als dé remedie tegen kanker; voeding in relatie tot gezondheid is een veel besproken onderwerp. Wil jij de diepte in en ontdekken wat de wetenschap zegt over het effect van voeding op de gezondheid? Onderzoeken hoe voedingsstoffen invloed hebben op cellen, mensen en de maatschappij als geheel? Dan is de biomedische bacheloropleiding Voeding en Gezondheid jouw cup of tea.

Waarom deze studie?
- Je onderzoekt, samen met andere studenten, vanuit de wetenschap de effecten van voeding op gezondheid. Preventief, relevant en écht onderbouwd.
- Het is de enige Voeding & Gezondheid opleiding in Nederland die deze onderwerpen vanuit de biologie en geneeskunde aanpakt. Biomedisch dus!
- Je zoomt in op celniveau, ontdekt de invloed van voeding op de mens als geheel én staat stil bij het effect van voeding op de samenleving. Wetenschap met maatschappelijke impact.
Wat studeer je bij Voeding en Gezondheid?
Alles over voeding komt langs. Van verzadiging, vertering en voedingsstoffen, tot smaak, leefpatronen en eetgedrag. Je komt van alles te weten over het lichaam. Gaat op wetenschappelijk niveau bezig met de impact van voedingsstoffen op organen, weefsels, cellen én moleculen. Deze kennis haal je uit vakken als celbiologie, humane fysiologie, chemie, sociale psychologie, levensmiddelentechnologie, human infectious diseases, nutrition behaviour en nog veel meer.
Vanaf het derde jaar verdiep je je in thema’s die jij interessant vindt. Onderzoeken of er een relatie is tussen opleidingsniveau, voeding en gezondheid? Of het effect van voeding op bepaalde chronische ziektes of mentale gezondheid? Of hoe voeding de prestaties van fanatieke sporters verbetert? Jij bepaalt, met de hulp van je studieadviseur, wat je aanpakt.
Studieprogramma van Voeding en Gezondheid
In het Studieprogramma van de opleiding kom je meer te weten over de opbouw van elk studiejaar. Lees ook meer over de Achtergrond van de opleiding en Vergelijk de opleiding met opleidingen aan andere universiteiten en HBO's. Twijfel je nog? Meld je dan aan voor 1 van de meeloopdagen of een online proefstudie.
Voeding en Gezondheid in beeld
- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan
Toelating en inschrijving
De bachelor Voeding en Gezondheid is één van de weinige biomedische bachelor-opleidingen zonder Numerus Fixus. Kijk op de pagina Toelating & Inschrijving of je met jouw achtergrond wordt toegelaten tot de opleiding en schrijf je in!
Studenten vertellen
Wil je weten hoe studenten de opleiding Voeding en Gezondheid en het studeren in Wageningen ervaren? Lees de Verhalen van studenten en kom meer te weten over de universiteit.

Heel leuk vond ik dat we zelf een onderzoek mochten opzetten en uitvoeren in het tweede jaar.
Na je studie
Er zijn verschillende banen waar je met de opleiding Voeding en Gezondheid terecht kunt. Je kan bijvoorbeeld in het bedrijfsleven aan de slag als voedingskundige, onderzoeker worden aan een universiteit of onderzoeksinstituut, of als beleidsmedewerker een bijdrage
leveren aan het bevorderen van de (publieke) gezondheid. Lees meer over de verschillende banen die je kunt krijgen als je na je bachelor een master hebt afgerond en lees de verhalen van afgestudeerden op Na de opleiding Voeding en Gezondheid.
Aansluitende masters
Na je bachelor heb je toegang tot een aantal masteropleidingen bij de WUR. Naast de opleidingen waar je direct toegang toe hebt zijn er mogelijkheden om naar andere masteropleidingen door te stromen. Lees meer over de Aansluitende masteropleidingen.