Financiële Ondersteuning Studenten (FOS)
Studenten die studievertraging oplopen kunnen onder bepaalde voorwaarden aanspraak maken op de regeling ‘financiële ondersteuning studenten‘ (de FOS-regeling) van Wageningen University. Dit geldt voor studenten die vertraging oplopen door bijzondere omstandigheden, door het uitoefenen van een erkende bestuursfuncties of een topsportstatus hebben.
De volledige tekst van de FOS regeling staat in het studentenstatuut. Bij de studentendecanen is nadere informatie beschikbaar.
1) Bijzondere omstandigheden
Als bijzondere omstandigheden worden in elk geval beschouwd:
- Ziekte (waaronder ook psychische ziekte)
- Bijzondere familieomstandigheden
- Functiebeperking (waaronder chronische ziekte en dyslexie)
- Zwangerschap
- Een onvoldoende studeerbare opleiding, doordat de roostering en/of toegankelijkheid van de vakken binnen een opleiding afstuderen binnen de nominale studieduur onmogelijk maakt.
Wil je meer weten over dit onderdeel van de regeling kijk dan op de pagina van de studentendecanen of maak een afspraak met een van de decanen.
2) Erkende bestuursfuncties
Om aanspraak te kunnen maken op de FOS-regeling voor bestuursactiviteiten moet aan de studentenorganisatie FOS-bestuurmaanden zijn toegekend. Voor een nieuwe organisatie moet deze aanvraag voor 1 april worden ingediend. Uiterlijk op 1 juli voor start van het studiejaar geeft de Raad van Bestuur uitsluitsel over de omvang van de toekenning aan de organisatie.
De procedures voor de verdeling van bestuursmaanden over (deel)besturen en commissies, en over leden per bestuur of commissie staat in de regeling.
3) Topsport
Studenten die volgens de normen van het NOC/ NSF als topsporters beschouwd worden, kunnen via de FOS-regeling studievertraging door topsport vergoed krijgen tot een maximum van 12 maanden over de gehele studieperiode in Wageningen (BSc- + MSc-opleiding). Zij moeten zich hiertoe melden bij het hoofd van het Universitair Sportcentrum De Bongerd en daarna bij het studentendecanaat.
Aanvraag FOS-tegemoetkoming
De aanvraag voor FOS aan de individuele student moet worden ingediend vóór 31 augustus van het studiejaar volgend op het studiejaar waarin studievertraging door overmacht of topsport werd opgelopen, of -bij bestuursfuncties- aan het einde van de periode waarin de bestuursactiviteit werd verricht. Studenten kunnen een aanvraagformulier verkrijgen en ingevuld inleveren bij het Student Service Centre (SSC). Bij bestuursfuncties moeten de individuele uitkeringsaanvragen gebundeld via de organisatie worden ingestuurd. De studentendecanen controleren de aanvragen. De formele afhandeling van de aanvraag voor van FOS-tegemoetkoming aan de individuele student gebeurt in de vorm van een e-mail namens de Raad van Bestuur.
Bedragen en uitbetaling
De hoogte van de FOS-uitkering is een maandbedrag dat wordt vermenigvuldigd met het aantal toegekende maanden. Het actuele maandbedrag staat in een bijlage van de regeling. De vergoeding wordt ineens uitbetaald na afloop van het studiejaar waarin de studievertraging is opgelopen of de bestuursactiviteit is verricht, of op een later moment als de student dat wenst. Studenten die recht hebben op 12 maanden aaneengesloten bestuursforfait kunnen ook uitbetaling in maandtermijnen gedurende de bestuursperiode aanvragen. De FOS tegemoetkoming is geen inkomen en is dus belastingvrij.
Bezwaar en beroep
Binnen 6 weken na dagtekening van de beslissing over de toekenning van een FOS-uitkering kan bezwaar worden aangetekend bij de Raad van Bestuur van Wageningen University. Tegen een negatieve beslissing op een bezwaarschrift kan binnen zes weken beroep bij het college van beroep voor het hoger onderwijs worden ingesteld.