Project

Individual Energy Monitor

Metingen aan de energiehuishouding van dieren vinden onder andere plaats binnen het project Individual Energy Monitor. De kennis uit dit project is toepasbaar in de vis- en veeteelt en voor dieren in het wild.

Voor wilde dieren is de hoeveelheid voedsel regelmatig beperkt, waardoor efficiënt energieverbruik de sleutel tot succes is voor een individueel organisme. Factoren als klimaatverandering, verontreiniging, ziekteverwekkers of andere verstoringen van de leefomgeving hebben invloed op het energieverbruik. Dieren die weinig energie hoeven te verspillen om dergelijke ongunstige omstandigheden het hoofd te bieden, kunnen beter overleven, groeien en voortplanten.

De onderzoekers van de Individual Energy Monitor willen weten welke invloed een langdurige verstoring in de omgeving heeft op de energiehuishouding van het dier. Zij meten daarvoor met sensoren gelijktijdig beweging, hartslag, ademhaling en voedselopname. Het uiteindelijke doel is om beter inzicht te krijgen in het energieverbruik van dieren, zodat afwijkingen hiervan in de vis- en veeteelt snel gesignaleerd kunnen worden, en van dieren in het wild kan worden ingeschat hoe omgevingsfactoren populaties kunnen beïnvloeden.

Vooruitgang (juli 2023)

De mogelijkheden van verschillende sensoren zijn onderzocht in mosselen en vissen. Bij de mosselen zijn bijvoorbeeld microsensoren binnenin de schelp vastgemaakt die het zuurstofgehalte meten. Uit deze metingen blijkt dat de zuurstofvoorraad in de schelp binnen een paar minuten opgebruikt is wanneer de mossel de schelp sluit bij droogvallen of verontreiniging. Het dier moet dan vrijwel direct overschakelen naar een minder efficiënte stofwisseling zonder zuurstof.

Bij vissen wordt de hartslag, de acceleratie, de zuurstofconsumptie en het zwemgedrag gemeten in zwemtunnels waarin de stroomsnelheid op te voeren is en waarin tijdens stresstesten het waterniveau tot een minimum wordt gebracht. Binnenkort wordt hieraan, in samenwerking met een Noors onderzoeksteam, een meting van de zuurstofspanning in het bloed toegevoegd.

Zwemtunnel in gebruik
Zwemtunnel in gebruik

In samenwerking met de Universiteit Twente ontwikkelen de onderzoekers een biochip voor het meten van cytokines in het bloed, en samen met het Max Planck instituut wordt de toepasbaarheid van een breed scala aan microsensoren verkend.

Dit jaar wordt ook een begin gemaakt met het ontwikkelen van een digital twin van het dier die op basis van de sensordata laat zien hoeveel energie op een bepaald moment wordt gebruikt en aan welke activiteiten die wordt besteed.