Fruitsorteerwater simpel te zuiveren met actief koolfilter
Fruitsorteerwater dat zo schoon is dat het zo geloosd mag worden op het riool. Dat is mogelijk met het systeem dat Praktijkonderzoek Plant & Omgeving (PPO) heeft ontwikkeld. De volgende stap is wettelijke erkenning.
Het is een terugkerend probleem: in de tijd dat een fruitteler zijn fruit sorteert heeft hij iedere week zo 5 tot 10 kuub sorteerwater dat hij kwijt moet. Lozen op het riool of in de sloot is geen optie. Het water is daarvoor te veel verontreinigd met de restanten van gewasbeschermingsmiddelen van het fruit. Uitrijden in de boomgaard mag wel, maar dan wordt het daar veel te nat.
Installatie filtert het water schoon
De onderzoekers van PPO hebben een eenvoudige methode ontwikkeld waar iedere fruitsorteerder mee uit de voeten kan. De installatie bestaat uit een lamellenseparator, een ozoninstallatie en een actief koolfilter. De lamellenseparator verwijdert zoveel mogelijk slib en organisch materiaal uit water. Vervolgens worden in de ozoninstallatie de gewasbeschermingsmiddelen afgebroken. Het zuiveren van het sorteerwater in de ozonunits gebeurt in deelstroom. Het fruit komt niet direct met het ozonwater in contact. Tijdens de sorteerperiode zijn de lamellenseparator en de ozoninstallatie in continu bedrijf. Het koolfilter wordt alleen gebruikt bij een eindlozing en verwijdert de laatste resten aan gewasbeschermingsmiddelen in het sorteerwater.
Aan het eind van de sorteerbak komt een unit waar het sorteerwater continu doorheen gaat komt. Dit is een actief koolfilter, dat al het organisch materiaal, zoals slib, uit het water filtert. Daarnaast verdwijnen bestrijdingsmiddelen en organisch materiaal dat is opgelost in het water doordat een ozoninstallatie de materialen oxideert.
Met deze methode hoeft de fruitsorteerder pas na 4 tot 8 weken water te vervangen. Bovendien is het water zo schoon dat hij het water zou mogen lozen op het riool.
Het actief koolfilter zelf moet ongeveer eens in de twee jaar vervangen worden.
Wettelijke toestemming
Het systeem draait naar volle tevredenheid op twee praktijkbedrijven, maar is nog niet wettelijk toegestaan. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu en waterschappen overleggen nog hoe te borgen is dat fruittelers de methode op de juiste manier toepassen. Daarna kan het ministerie het systeem opnemen in het Activiteitenbesluit als methode die mag worden toegepast.