Nieuws

Florida's falende bioveiligheid bedreigt Caribische reptielen

article_published_on_label
12 juni 2023

Florida is een hotspot voor uitheemse soorten, waaronder veel reptielen, die zich via de transport van goederen ongecontroleerd verspreiden naar het Caribisch gebied. De Peters' Rock Agama, een hagedis die oorspronkelijk uit Afrika komt, is een van de laatste soorten die zich van Florida naar de Caribische eilanden aan het verspreiden is. Natuurbeschermers uiten hun zorg voor de gevolgen van deze uitheemse soort in een openbare brief die wetenschappers, natuurbeschermers, beleidsmakers, dierenartsen en grenscontrole-instanties adviseert om zeer alert te zijn.

Florida staat algemeen bekend als een broeinest van invasieve uitheemse soorten, waaronder veel uitheemse reptielen van over de hele wereld. Het is niet ongewoon om nieuwe rapporten te zien over groene leguanen (een soort uit Centraal-Amerika) die uit de bomen vallen tijdens koude periodes, of grote pythons uit Azië die azen op inheemse herten en alligators in de moerassen van de Everglades. Er zijn veel andere uitheemse soorten die veel minder aandacht krijgen, maar daarom niet minder schadelijk zijn.

Een van de meest verraderlijke “vreemdelingen” is de Peters Rock Agama, of Agama picticauda, een reptiel dat oorspronkelijk uit West- en Centraal Afrika ten zuiden van de Sahara komt. Deze kleurrijke hagedis arriveerde voor het eerst in Florida in de jaren 1970 en heeft zich sindsdien verspreid over de Sunshine State,

Photographs of Peters’s Rock Agama in Florida. Photos taken by Vijay Barve and John Wolaver, see iNaturalist (source 1, source 2 under licenses CC BY and CC BY-NC)

Uit recente burgerwetenschappelijke observaties blijkt dat deze soort nu de Bahama's en de Britse Maagdeneilanden heeft bereikt, hoogstwaarschijnlijk als verstekeling meegevoerd op schepen uit Florida. Een groep biologen en natuurbeschermers uit het Caribisch gebied spreekt nu haar grote bezorgdheid uit omdat deze regio een hotspot van biodiversiteit is met duizenden unieke inheemse soorten, waarvan er al meer dan 1500 met uitsterven worden bedreigd. Andere ongewenste vreemdelingen die zich de afgelopen jaren via Florida naar het Caribisch gebied hebben verspreid zijn onder andere groene leguanen (Iguana iguana), zwarte leguanen (Ctenosaura similis) en Aziatische huisgekko's (Hemidactylus frenatus).

In hun brief aan het tijdschrift Animal Conservation, die mede is geschreven door Dolfi Debrot van Wageningen Marine Research, identificeren de auteurs bijna 50 inheemse reptielensoorten die kunnen worden aangetast als de agama zich in het Oostelijke Caribisch gebied vestigt. Veel soorten lopen het risico te worden opgegeten door de agama's en zelfs grote inheemse hagedissen zullen waarschijnlijk concurrentie ondervinden en worden verdrongen door het agressieve gedrag van de agama.

De auteurs adviseren wetenschappers, natuurbeschermers, beleidsmakers, dierenartsen en grenscontrole-instanties om zeer alert te zijn op invallen van Peters' Rock Agamas en andere uitheemse reptielen. Ze dringen er verder bij de transportsector op aan - vooral diegenen die vanuit Florida opereren - om alert te zijn op de agamas en snel maatregelen te nemen om ze te verwijderen.

De brief is gepubliceerd in Animal Conservation: M.P. van den Burg et al.: The threat of Peters's Rock Agama (Agama picticauda) to reptile diversity across the Lesser Antilles. Animal Conservation 2023, 12889.