Nieuws

Schelpdieren als bron van eiwit en gezondheidsbevorderende stoffen

article_published_on_label
31 januari 2024

Een internationaal consortium bundelt de krachten in een publiek-private samenwerking (PPS) om methodes te ontwikkelen om alle componenten van schelpdieren, zoals mosselen, te benutten met behoud van gezondheidsbevorderende stoffen. Deze componenten zijn een bron van eiwit en gezondheidsbevorderende stoffen voor voedingsmiddelen, supplementen en hoogwaardige diervoeders binnen de aquacultuur.

Het vierjarig project ‘Ontwikkeling en implementatie van de vierkantsverwaarding van schelpdieren’ focust zich op de ontwikkeling van de zogenoemde vierkantsverwaarding van de gewone mossel. Dit houdt in dat met een scheidingsproces (fractioneren) de mossel in meerdere delen of fracties uit elkaar wordt gehaald. Ieder deel krijgt een eigen toepassing, zodat alle delen gebruikt kunnen worden. De vrijgekomen fracties zijn rijk aan eiwit en/of gezondheidsbevorderende componenten (stoffen die werken op de gezondheid, waaronder vitaminen, antioxidanten, kleine eiwitten en omega 3 vetzuren). Die kunnen worden gebruikt als ingrediënten voor levensmiddelen, voedingssupplementen (humane voeding), samengestelde voeders of als vervanging van rauwe voeding in aquacultuur. Denk bij dit laatste bijvoorbeeld aan de kweek van garnalen en bepaalde zoutwatervissen, waarbij nu mosselen, inktvis en wormen gebruikt worden. Het voordeel van het gebruik van samengestelde voeders ten opzichte van rauwe voeders is onder andere dat het risico op de inbreng van ziekten en het negatieve effect op de waterkwaliteit wordt verminderd.

De deelnemers van het project
De deelnemers van het project

De gewone mossel

De gewone mossel wordt gebruikt als modelsoort voor deze studie. De aanpak heeft het potentieel om nieuwe verdienmodellen te ontwikkelen met toegang tot nieuwe markten met een hoog economisch potentieel. De potentie voor humane toepassingen is groot, waaronder het voorkomen van bloedarmoede, hart- en vaatziekten, ontstekingsremmende effecten, en het verlichten van artritis. Voor het kweken van deze soort is daarnaast geen zoet water nodig en mosselen hoeven niet gevoerd te worden, want ze halen hun eigen voeding direct uit het water. Andere bijkomende voordelen kunnen zijn dat met de kweek van de mossel efficiënt met beschikbare (en in de toekomst beperkte) nutriënten zoals fosfaat wordt omgegaan. Door vastlegging van fosfaat wordt ook de waterkwaliteit verbeterd. Daarnaast bevordert de mosselkweek de biodiversiteit oftewel de verscheidenheid van diersoorten in het gebied waar de mossel wordt gekweekt. Door vooral in te zetten op gebruik van kapotte en te grote mosselen en in de toekomst andere schelpdieren wordt verwacht dat er efficiënter met grondstoffen wordt omgegaan.

Deze PPS ondersteunt de landelijke Kennis- en Innovatieagenda gericht op het ontwikkelen van nieuwe verdienmodellen met toegang tot nieuwe markten met een hoge economisch toegevoegde waarde voor de regionale blauwe mossel. Het consortium bestaat naast Wageningen University & Research uit de bedrijven Lenger Seafoods Group B.V., Emonta B.V., Hendrix Genetics Aquaculture B.V., Metex Noovistago en Nomad Foods Europe Limited.