Project

Recyle of Water & Recovery of Dissolved Nitrogen in Greenhouse Horticulture - Closing Water and Nitrate Cycles Towards Zero Liquid Discharge

De Nederlandse overheid (gemeenten en waterschappen) en telers hebben de handen ineengeslagen om strategieën te ontwikkelen om de uitstoot van nutriënten en gewasbeschermingsmiddelen vanuit de tuinbouw naar bodem en water te verminderen en de nadelige effecten op het milieu te verminderen. Partijen hebben zich als doel gesteld om in 2027 nul lozing van nutriënten te realiseren. Om dit doel te bereiken zijn duurzame oplossingen nodig om waterhergebruik te vergroten door componenten uit lozingswater te verwijderen en zo mogelijk terug te winnen en herbruikbaar te maken.

In Nederland hebben kassystemen hoofdzakelijk twee waterafvoerpunten: één voor (upstream) en één na (downstream) irrigatie. Het eerste punt van waterafvoer wordt gegenereerd na de ontzilting van grondwater voor irrigatiedoeleinden. Ontzilting, vaak uitgevoerd door omgekeerde osmose, genereert een stroom met een laag zoutgehalte, die wordt gebruikt voor irrigatie, en een geconcentreerde stroom (concentraat) die moet worden afgevoerd. De gebruikelijke praktijk is om de afgekeurde concentraten terug in de grond te infiltreren. Een van de negatieve effecten van deze praktijk op het milieu is de mogelijke toename van het zoutgehalte (totaal opgeloste stoffen) van de bodem. Dit mag na 2022 alleen nog via maatwerk. Lokale autoriteiten zouden graag meer duurzame alternatieven hebben.

Picture1.jpg

Na irrigatie wordt drainwater normaal gesproken gerecycled. Na verloop van tijd kan het natriumgehalte van het water echter toenemen, afhankelijk van de kwaliteit van het inlaatwater, en dit (downstream) water moet worden geloosd (tweede lozingspunt) om het negatieve effect van hoge natriumconcentraties op de plantengroei te voorkomen.

Oplossingen voor de behandeling van geconcentreerde waterstromen

Dit project heeft tot doel duurzame (technische) oplossingen voor de behandeling van geconcentreerde waterstromen - met een hoge concentratie aan zouten (natrium en chloride), nutriënten en andere componenten - die in de glastuinbouw worden gegenereerd, te identificeren, evalueren en verder te ontwikkelen. En om daarmee water en nitraat gebruik en terugwinning te maximaliseren en te streven naar Zero Liquid Discharge.

Overheidsinstellingen, glastuinbouwsector, watertechnology aanbieders en kennisinstellingen worden bij elkaar gebracht op locatie voor de demonstratie van de mogelijke toepassing van geïntegreerde systemen, bestaande uit state-of-the-art technologie-eenheden voor water-, nitraat- en concentraatbehandeling en voor de terugwinning van waardevolle componenten uit lozingswater. Uiteindelijk wil dit project praktische richtlijnen geven van mogelijke beschikbare routes om lozingen van waterige stromen uit kassen te minimaliseren.

Publicaties