Project

Ontwerpen met zelf geteeld materiaal

De Hangar en ontwerpers van Buitenplaats Koningsweg zijn benieuwd naar de mogelijkheden die de akker bij de Hangar hen biedt voor het telen van gewassen die gebruikt kunnen worden als basismateriaal voor verschillende ontwerptoepassingen.

In Arnhem-Noord, ingeklemd tussen vliegveld Deelen, de culturele buitenplaats Koningsweg en midden in een Natura 2000-gebied, ligt een hangarboerderij met akker. De hangarboerderij, een rijksmonument, is een met camouflagetechniek vermomde vliegtuighangar. Het gebouw ziet er uit als schuur met geschilderde ramen, gebouwd door de Duitse bezetter in de Tweede Wereldoorlog als onderdeel van Fliegerhorst Deelen. Naast de 350m2 meter lege schuur ligt een perceel van vier hectare, waarop tot voor kort reguliere landbouw plaatsvond. De hangar en het veld, eigendom van de gemeente Arnhem, wordt de komende jaren door stichting De Hangar gebruikt als proeflocatie voor kunst en natuur: DeHangar.art.

Het is de bedoeling om samen met ontwerpers, studenten en onderzoekers de mogelijkheden van gewassen en hun toepassingen te onderzoeken. Welke gewassen zijn geschikt voor teelt op de redelijk arme zandgrond en leveren tegelijkertijd basis materiaal voor ontwerptoepassingen?

De onderzoeksvragen zijn:

  1. Hoe kom je tot een haalbaar ontwerp voor het gebied, gegeven de (kunst)doelstellingen en de ambitie om met vezelgewassen te werken, maar ook gezien de ruimtelijke en natuurgebonden (Natura 2000) beperkingen van het gebied?
  2. Welke kleinschalige en eenvoudig toepasbare technologieën zijn beschikbaar om de vezelige biomassa ter plaatse te verwerken tot materialen?

De resultaten zullen hier na afloop van het onderzoek worden gedeeld.