Project

PROSPECT: De groei van Listeria monocytogenes in plantaardig voedsel voorspellen

Het project richt zich op het ontwerpen van wiskundige modellen die de groei van Listeria monocytogenes in plantaardig voedsel voorspellen en zo kunnen helpen bij het ontwerpen van veilige eiwitrijke producten.

De overgang (vaak ook ‘transitie’ genoemd) van dierlijke eiwitten naar een meer plantaardig voedingspatroon zorgt voor de introductie van nieuw plantaardig voedsel op de markt. Om de voedselveiligheid te kunnen garanderen en kritieke parameters in nieuwe productformuleringen te identificeren worden er steeds meer wiskundige modellen gebruikt. Dit in combinatie met grote databases die informatie bevatten over groeikinetiek en het gedrag van voedselpathogenen.

Het PROSPECT-project richt zich op Listeria monocytogenes als een belangrijke ziekteverwekker in gekoelde kant-en-klare (RTE, ready to eat) plantaardige vleesvervangers. De Europese Unie heeft een voedselveiligheidscriterium voor L. monocytogenes voor RTE-voedingsmiddelen opgesteld. Als er voor een bepaald voedingsproduct geen grenzen zijn bepaald voor pH-waarde en wateractiviteit om de groei van L. monocytogenes te beperken, zoals vastgelegd in Verordening (EG) nr. 2073/2005, dan moet het groeipotentieel voor deze ziekteverwekker worden gevalideerd. Wiskundige modellen die zijn gevalideerd voor plantaardige producten helpen om te voldoen aan de voedselwetgeving en helpen bij het beperken van dure testprocedures om de veiligheid van het product te onderbouwen.

Het doel van het project is het verbeteren van wiskundige modellen voor een realistischere voorspelling van L. monocytogenes in voedselsystemen die (nieuwe) plantaardige bronnen bevatten. De volgende activiteiten zijn in het project voorzien:

  1. Validatie van de momenteel beschikbare voorspellende modellen voor de groei van L. monocytogenes voor voedselmatrices met een hoog gehalte (nieuwe) plantaardige eiwitbronnen
  2. Aanvulling van bestaande databases met nieuwe groeigegevens voor L. monocytogenes voor verschillende (nieuwe) plantaardige eiwitbronnen, waarbij gebruik wordt gemaakt van de MINIScreen-benadering
  3. Ontwikkeling van nieuwe modellen met datasets voor nieuwe eiwitten, relevante variabiliteit en interactie tussen bepalende factoren en tussen organismen in voorspellende modellen voor de ontwikkeling van L. monocytogenes in voedsel

Neem contact op met Wageningen Food & Biobased Research

Bent u op zoek naar meer informatie over het project? Of wilt u bespreken hoe we u kunnen helpen de veiligheid van uw product te garanderen?