Project

Proef strokenteelt Valthermond

Bij Proefboerderij ’t Kompas in Valthermond doen onderzoekers van Wageningen University & Research onderzoek naar strokenteelt. Strokenteelt maakt het mogelijk om jaarrond voedsel en een schuilplek te bieden aan insecten, akkervogels en kleine zoogdieren. Dat is goed voor de biodiversiteit, die zeer onder druk staat in het agrarisch gebied.

Door de recente aandacht voor het verlies aan biodiversiteit en de zoektocht naar mogelijkheden om te werken aan herstel van biodiversiteit in het agrarisch gebied, staat strokenteelt extra in de spotlights. Lopende projecten naar bodemkruipende insecten in strokenteelt laten grote potentie van het systeem zien op het gebied van biodiversiteit.

Opzet van de proef

Op de Proefboerderij in Valthermond lag van 2020 tot en met 2023 een biologische strokenteeltdemonstratie, met 8 gewassen, in 3 herhalingen en 3 biologische monoculturen. In 2023 is dat veranderd in de volgende vier behandelingen:

  1. Biologisch met 6 gewassen in stroken van 6 meter
  2. Gangbaar in 6 meter met het Veenkoloniale bouwplan
  3. Gangbaar+* in stroken van 6 en 4 meter breed met het Veenkoloniale bouwplan
  4. Gangbaar in stroken van 12 meter

*Gangbaar+ is gangbaar op het scherpst van de snede, waarin er wordt gewerkt met apps, schadedrempels, biostimulanten en zonder middelen van de Candidates for Substitution lijst.

Het innovatieve teeltsysteem in dit project staat niet ver van de praktijk, zodat telers gestimuleerd worden om dit systeem zelf te implementeren. Er is wel een duidelijke verandering nodig bij de teler, daarom is ervoor gekozen om een gangbaar+ strokenteeltsysteem te vergelijken met de gangbare praktijk.

Seizoen 2023

De gewassen in de biologische strokenteelt waren zetmeelaardappelen, veldboon, gerst-erwt, boekweit, pompoen en grasklaver. Gangbaar+ bestond uit twee rassen zetmeelaardappelen, gerst-erwt en suikerbiet in stroken van zowel 6 als 12 meter breed. De gangbare strokenteelt bestond uit het Veenkoloniale bouwplan met twee rassen zetmeelaardappelen, gerst en suikerbiet.

Diversiteit en bodemgezondheid

Met dit onderzoek wordt geprobeerd om beter te begrijpen hoe gewasdiversiteit van invloed is op de gezondheid van de bodem. In het biologische teeltsysteem zijn meer waardplanten aanwezig, mede door het gebruik van mengsels en eiwitgewassen. De theorie is dat zowel nuttige als schadelijke aaltjes toenemen in een gevarieerd systeem, waardoor er uiteindelijk geen extra schade ontstaat. De plaatsing van gewassen in de teeltrotatie is hierbij ook van belang. Daarom is er bewust gekozen voor groenbemestermengsels in het biologische systeem en, waar mogelijk, ook in het gangbare+ systeem. Naast groenbemestermengsels zijn er, waar mogelijk, enkelvoudige groenbemesters gezaaid om de bodem zoveel mogelijk groen en bedekt te houden in de winter, en daarmee een overlevingsplek te creëren voor insecten. In dit project wordt de nematode populatie gemonitord door middel van een jaarlijkse monstername.

Projectpartners

De strokenteeltproef duurt twee jaar en wordt gefinancierd door de Regiodeal Natuurinclusieve Landbouw, de provincie Groningen en de nationale onderzoeksprogramma’s PPS Gewasdiversiteit en CropMix.