Project

Me, my diet and I

Lydia Afman en haar multidisciplinaire team bouwen een gepersonaliseerde digital twin om de stijging van de bloedsuikers (glucose), maar vooral de stijging van het bloedvet (triglyceride) in het bloed na een maaltijd te voorspellen. Beide zijn indicatoren voor het risico op hart- en vaatzieken. Voor het monitoren van bloedvet bestaan nog geen sensoren, zoals voor glucose. WUR heeft hier al wel veel onderzoek naar gedaan. Op basis van reeds verzamelde bloedvetgegevens van 500 personen van middelbare leeftijd met overgewicht, maakt het team samen met onderzoekers met kennis van Artificial Intelligence (AI) een digitaal model. Het voorspellend vermogen van deze digital twin wordt getest in een menselijke studie en daarna verbeterd.

Trekker Lydia Afman, associate professor Humane Voeding en Gezondheid: “Een mens is ook een systeem, net als een kas, maar elk mens reageert anders qua bloedvet. Daarom willen we op basis van deze digital twin een algoritme ontwikkelen, waarmee we op basis van persoonlijke gegevens, zoals BMI, leeftijd, vetverdeling in het lichaam en bijvoorbeeld bloeddruk, de vetrespons voorspellen en een persoonlijk voedingsadvies geven. Een gepersonaliseerde digital twin dus.”

Uiteindelijk wil de groep samen met sociale wetenschappers en diëtisten een app ontwikkelen, die voedingsadvies geeft in de vorm van aanbevolen producten of dagmenusuggesties. Hierbij moet ook rekening worden gehouden met het gedrag, voorkeuren en waarden van de gebruiker.

We willen op basis van deze digital twin een algoritme ontwikkelen, waarmee we op basis van persoonlijke gegevens de vetrespons voorspellen en een persoonlijk voedingsadvies geven. Een gepersonaliseerde digital twin dus
Lydia Afman, associate professor Humane Voeding en Gezondheid

“Het scheelt nogal of iemand vegetariër is, of vanwege geloof bepaalde dingen niet mag hebben. We willen natuurlijk wel iets ontwikkelen dat werkt, zegt Lydia.

Volgens haar is die multidisciplinaire samenwerking van WUR-medewerkers de kracht van dit project. “Zo bevat ons team voedingsdeskundigen, systeem/synthetische bioloog, een toxicoloog, economen met kennis van markt- en consumentengedrag, en onderzoekers levensmiddelentechnologie, bioinformatici. Iedereen kijkt vanuit zijn eigen discipline naar het probleem. De meesten zijn zo gespecialiseerd, dat je elkaar nodig hebt om tot een goed resultaat te komen."