Productontwikkeling en herformulering

Productontwikkeling en herformulering

Methoden en technieken ontwikkelen die voedselproducenten helpen hun producten te verbeteren zodat er betere en/of gezondere alternatieven in het winkelschap komen te liggen. Daarin hebben experts van Wageningen Food & Biobased Research veel ervaring, specifiek met bakkerij-, zuivel- en (plantaardige) vleesproducten.

Samen met bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie wordt onderzoek gedaan naar de ingrediënten, de receptuur (ook van samengestelde voedingsproducten) en de eigenschappen van de ingrediënten; kortom de totale productmatrix. Op basis van modellen kunnen zij voorspellen wat er verandert en dus kan verbeteren wanneer een ingrediënt, procesparameter of receptuur wijzigt. Hierbij koppelen zij de ervaring uit de dagelijkse praktijk aan de meest recente wetenschappelijke inzichten.

Onderzoeksgebieden

Er zijn zeven onderzoeksgebieden gedefinieerd die inzicht geven in:

  • Productapplicatie: het totale proces van het ontwikkelen van een (geherformuleerd) product.
  • Fysisch-chemische eigenschappen van levensmiddelen op alle niveaus: van moleculair tot macroscopisch en sensorisch. Met deze kennis kunnen de bedrijven de producteigenschappen gerichter sturen. Fysische modellen leveren kennis over hoe een ingrediënt en de samenstelling zich gedragen en wat de relatie tussen structuur en functie is.
  • Eiwit-technologie: functionele en moleculaire karakteristieken van dierlijke en plantaardige eiwitten in relatie tot de applicatie.
  • Koolhydraten technologie: functionele en moleculaire karakteristieken van koolhydraten in relatie tot productsamenstellingen en eigenschappen.
  • Smaak en geur: De gewenste smaak en geur in een product bereiken; bij een nieuw ontwikkeld product, na herformulering, of het verwijderen van ongewenste smaken of geuren.
  • Het meten van fysische eigenschappen van producten/levensmiddelen. Een link naar hoe een voedingsmiddelen wordt ervaren (textuur versus mondgevoel).
  • De ontwikkeling van de structuur, bijvoorbeeld materiaaleigenschappen voor 3D-printen of shear cell technologie.

Inhoudelijke herformulering

De brede onderzoeksaanpak, waarbij bij aanvang gekeken wordt naar: proces, duurzaamheid, inhoud en consumer science, helpt om producten sneller naar de markt te brengen. Zo werken Wageningse experts aan een goede inhoudelijke herfomulering van al bestaande producten zodat deze gezonder worden (minder suiker, zout en/of vet bevatten), een betere productkwaliteit hebben (voedselveiligheid, langer houdbaar) of clean label zijn (zo min mogelijk bewerking en kunstmatige toevoegingen).

Geïnteresseerd in de mogelijkheden?

Neem dan vrijblijvend contact met ons op.