Nieuws

Amsterdam: hoe heet is het bij jullie in huis?

article_published_on_label
6 september 2023

Woon je in Amsterdam en zucht je onder de hitte, of houd jij je hoofd juist koel? Wij horen graag hoe warm het bij jou thuis is en of hoe jij die warmte beleeft. Het is heel eenvoudig: maak een foto van je thermostaat en selecteer een emoticon die jouw gevoel over de temperatuur illustreert. Op deze manier draag je bij aan wetenschappelijk onderzoek. Meedoen kan tot en met zondag 10 september.

Door mee te doen, help je ons om hitte in de stad beter te begrijpen. Dit is belangrijk, want bij een hittegolf kunnen de temperaturen in de stad flink oplopen: soms tot wel 10 graden hoger dan buiten de stad. Door klimaatverandering kunnen we vaker hittegolven verwachten. Met ons onderzoek willen we weten op welke plekken het in de stad het heetst wordt en waar je juist verkoeling kunt vinden. Niet alleen buiten, maar ook in huis.

Meedoen aan het onderzoek

Als inwoner van Amsterdam kun jij ons een handje helpen. Vertel ons hoe warm het in jouw woonkamer is en hoe comfortabel of juist lastig het is om met deze temperatuur om te gaan.

Ik doe mee

Levend lab voor hitte in de stad

Amsterdam is een belangrijke plek voor wetenschappelijk onderzoek naar hitte in de stad. Wageningen University & Research (WUR) en het Amsterdam Institute of Metropolitan Solutions (AMS) doen hier al jaren onderzoek. Met een netwerk van 24 weerstations worden sinds 10 jaar gegevens verzameld over de buitentemperatuur. Het onderzoek is nu ook uitgebreid naar binnenshuis. In 100 Amsterdamse woningen zijn temperatuursensoren geïnstalleerd in de woon- en slaapkamer. Maar om echt een compleet beeld te krijgen van hitte in de hoofdstad, worden nu alle inwoners van Amsterdam gevraagd om mee te doen.

Dit onderzoekt komt voort uit het project I-change. Door heel Europa worden burgers gevraagd om te helpen bij het verzamelen van data voor onderzoek naar de impact van klimaatverandering, zoals hittegolven. I-change is een voorbeeld van citizen science, waarin burgers actief betrokken worden bij wetenschappelijk onderzoek.