Nieuws

Extra regels voor samenwerking met WUR

article_published_on_label
6 juli 2023

Er komen extra regels voor de samenwerking met WUR, te beginnen bij de fossiele industrie. Tot die conclusie komt de raad van bestuur (RvB) van Wageningen University & Research (WUR) na een proces van gesprekken over dat onderwerp. In de toekomst wordt strenger gekeken naar de bijdrage die samenwerkingspartners leveren aan noodzakelijke grote wereldwijde transities, zoals rond klimaatverandering. Ook zal WUR deelnemen aan de landelijke dialoog over samenwerken met de fossiele industrie, georganiseerd door de Vrije Universiteit.

De laatste tijd stelt (een deel van) de samenleving meer vragen over onze samenwerking met de fossiele industrie, gezien de rol die deze bedrijven spelen bij klimaatverandering. Er is een bredere en sterke oproep door discussie, protesten, bezettingen, felle acties aan (kennis)instellingen om niet langer samen te werken met de fossiele industrie.

Dialoog

In reactie hierop hebben binnen Wageningen University & Research de afgelopen maanden diverse zogeheten Let’s Explore dialoogsessies plaatsgevonden om te onderzoeken of en hoe samenwerking met de fossiele industrie moet plaatsvinden. Momenteel wordt per samenwerkingsproject afgewogen of dit bijdraagt aan de missie van Wageningen Universiteit & Research. De raad van bestuur van WUR voelt de noodzaak, wens en urgentie om transparante en scherpere keuzes te maken ten aanzien van samenwerking met partners die een algehele negatieve bijdrage hebben aan klimaatverandering. Tegelijkertijd ziet de raad van bestuur de dilemma’s die aan deze keuzes verbonden zijn. De keuzes moeten passen in het bredere perspectief op samenwerking, vanuit onze missie en strategische doelstelling om met kennis en expertise bij te dragen aan noodzakelijke mondiale transities zoals verwoord in onze missie Finding Answers Together.

Extra criteria

Op basis van alle input uit de dialoogsessies en interviews die hebben plaatsgevonden, heeft de raad van bestuur besloten de eisen voor samenwerking aan te scherpen. Dit gebeurt door criteria toe te voegen die de daadwerkelijke bijdrage van de samenwerkingspartner aan de noodzakelijke grote mondiale transities (zoals verwoord in ons Strategisch Plan) beoordelen.

Sjoukje Heimovaara, voorzitter van de RvB, licht het proces toe: “De wereld staat voor grote uitdagingen rond klimaat, biodiversiteit en duurzame voedselproductie en - consumptie. Eén van de belangrijkste uitdagingen waar we voor staan is dat klimaatverandering wordt afgeremd en gestopt. Het bedrijfsleven (niet alleen de fossiele industrie) kan de transitie die daarvoor nodig is versnellen, maar ook vertragen of zelf tegenwerken en speelt dus een cruciale rol. De dialoogsessies die we over dit onderwerp hielden, gaven stof tot nadenken. Een eenvoudig, eendimensionaal antwoord op de vraag hoe we hier als WUR mee om kunnen gaan is niet voorhanden, terwijl het duidelijk is dat er haast geboden is. Als raad van bestuur hebben we besloten dat we onze samenwerkingsprincipes moeten aanscherpen, zodat we rekening houden met de bijdrage van de samenwerkingspartner aan de noodzakelijke grote mondiale transities. We moeten dit tastbaar en werkbaar maken, met inachtneming van onze rol als wetenschappelijke instelling.”

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan

Adviesgroep

De komende maanden werkt een speciale adviesgroep dit besluit daarom verder uit. De groep bestaat uit mensen van verschillende onderdelen van de organisatie (inhoudelijk deskundigen en studenten) en staat onder leiding van prof. Carolien Kroeze, hoogleraar en leerstoelhouder Milieusysteemanalyse.

De adviesgroep levert dit najaar een beslissingskader op waarmee WUR kan beslissen over samenwerking met toekomstige partners. Dat kader richt zich eerst op klimaatverandering en de rol van fossiele industrie. Hierna zal gekeken worden hoe dit beslissingskader verbreed kan worden naar andere transities en andere samenwerkingspartners.