Nieuws

Adviesgroep samenwerking voor derde keer bijeen

article_published_on_label
1 september 2023

Afgelopen dinsdag kwam de adviesgroep samenwerking voor de derde keer bijeen. Deze adviesgroep is ingesteld door de raad van bestuur en heeft als opdracht dit najaar een beoordelingskader op te leveren aan de hand waarvan WUR besluiten kan nemen inzake samenwerking met toekomstige partners, te beginnen met bedrijven in de fossiele industrie.

Twee eerdere vergaderingen vonden vóór de zomer plaats. Bij deze vergaderingen lag de nadruk op het maken van procesafspraken, aanscherpen van de opdracht en verdelen van de taken.

Agendapunten Adviesgroep

Er stonden drie punten op de agenda van de bijeenkomst afgelopen dinsdag. Als eerste punt besprak de groep de huidige samenwerkingsprincipes, en welke uitdagingen (nog) liggen in de toepassing daarvan. Hierdoor kreeg het comité nog beter inzicht in welke aspecten meegewogen moeten worden bij het ontwerpen van een nieuw kader.

Een tweede agendapunt, dat door enkele groepsleden was voorbereid, was een discussie over voorbeelden van samenwerking die plaats hebben (gehad) met partners uit de fossiele sector. Het idee hierachter was om inzicht te krijgen in het soort samenwerkingen dat WUR heeft, en de keuzes en afwegingen die gemaakt zijn om tot zo’n samenwerking te komen. Hiermee werden al de eerste ideeën en vraagstukken gegenereerd die in het kader kunnen worden meegenomen. Enkele leden van het comité zullen dit voor de volgende bijeenkomst verder uitwerken.

Tot slot besprak de groep een aantal bestaande (onafhankelijke) beoordelingssystemen/-processen aan de hand waarvan beoordeeld kan worden of, en in welke mate, partners bijdragen aan de gewenste transities die we in gedachten hebben. Het comité besprak in hoeverre deze nuttig en betrouwbaar zijn, welke lessen hieruit getrokken kunnen worden en of, en zo ja hoe, deze systemen/processen ingezet kunnen worden. Besloten werd dit voor de volgende bijeenkomst opnieuw te agenderen.

De adviesgroep komt in de derde week van september opnieuw bijeen.