Nieuws

2023: Dit zijn de meestgelezen WUR-verhalen

article_published_on_label
29 december 2023

We publiceren als Wageningen University & Research elk jaar artikelen, postings, video’s en podcasts over onderzoek en onderwijs. Er gebeurt in Wageningen namelijk veel dat we wereldkundig willen maken: belangrijke resultaten van onderzoeken, conclusies van rapporten, benoemingen, studentenverhalen, gebeurtenissen op de campus, enzovoorts.

Foto: Vikram Jolly

De verhalen concentreren zich rond de zes centrale thema’s Biodiversiteit, Klimaatverandering, Circulaire economie, De wereld voeden, Gezonde voeding & gezond leven en Artificial intelligence. Ter gelegenheid van het 105-jarig bestaan van WUR hadden we in 2023 extra aandacht voor het thema Shaping Sustainable Futures: het vormgeven van een duurzame toekomst. In dit artikel blikken we terug op 2023 en zetten de populairste artikelen, video’s, LinkedIn-postings en podcasts op een rij.

WUR-artikelen

In 2019 heeft het college voor Promoties van Wageningen University (CvP) een doctorsgraad ingetrokken. Daartegen werd beroep ingesteld, maar dat heeft de rechter medio april 2023 verworpen. Dat nieuws kwam begin dit jaar prominent in de aandacht. Ook veel duurzaamheidsverhalen werden veelgelezen. Zo bleek onder andere de Engelstalige versie van de longread over duurzame landbouw populair.

Voedselzekerheid; voldoende, veilig en gezond voedsel voor iedereen

Als we inzoomen op het onderwerp Voedselzekerheid, zien we dat veel lezers interesse hadden in het betoog van Bart de Steenhuijsen Piters over ongelijke handel die honger en ondervoeding in Afrika in stand houdt.

Biodiversiteit

De invloed van wind- en zonneparken op de biodiversiteit is een belangrijk onderwerp. Uit onderzoek van afgelopen jaar van Wageningen Marine Research (WMR) bleek dat kabeljauwen vaak te vinden zijn bij de kunstriffen, een veelbelovende uitkomst voor de biodiversiteit.

Klimaat

In de top 5 van klimaatverhalen, staat het artikel over CRISPR-Cas met deskundigen John van der Oost en Phil Macnaghten maar liefst twee keer. Zowel de Nederlandstalige als Engelstalige versie waren populair.

LinkedIn

Onderzoek en onderwijs gaan vaak om de inhoud, maar dat ook esthetiek niet uit het oog verloren wordt, toont de prachtige foto van een regenboog over de Wageningen Campus op LinkedIn aan. Bijna tweeduizend gebruikers gaven een blijk van waardering aan de posting.

YouTube

Ter gelegenheid van het jaarthema Shaping Sustainable Futures maakten we een video over hoe we als Wageningen University & Research gezamelijk en met inzet van onze kennis bijdragen aan het vormgeven van een duurzame toekomst. Ook de video’s in de serie Bringing society into science, waarin wetenschappers vertellen over hun passie, waren populair.

Podcasts

Eind 2023 is een start gemaakt om podcasts een volwaardige plek te geven in de communicatie van WUR. De populairste podcast betrof een actueel thema: polarisatie. De serie geeft wetenschappers inzicht in waar zij mee te maken kunnen krijgen als ze terecht komen in de dynamiek van wij-zij-denken, maar de lessen van deskundige Bart Brandsma zijn voor een veel breder publiek interessant.