Aziatische hoornaar in Nederland

In Nederland is de eerste bevestigde waarneming gedaan van een Aziatische hoornaar (Vespa velutina). In de afgelopen jaren is deze wespensoort al in verschillende EU-landen gezien. In 2016 werd hij in België waargenomen op ongeveer 40km van de Nederlandse grens. De Aziatische hoornaar is inmiddels dus de landsgrens over.

Heeft u een Aziatische hoornaar gezien?

We hebben al veel beeldmateriaal bekeken van verdachte wespen en zweefvliegen. Er is een aantal soorten die lijken op de Aziatische hoornaar, de kans is dus groot dat u een andere soort waarneemt. Sla hem dus niet dood!

Als u tòch het vermoeden heeft een Aziatische hoornaar te herkennen, doe dan het volgende:

  1. Maak een foto.
  2. Gebruik het identificatieblad om te achterhalen welke soort u heeft gezien: Identificatieblad Aziatische Hoornaar. Er is een grote kans dat u de Europese hoornaar (Vespa crabro) of de hoornaarzweefvlieg (Volucella zonaria) heeft gezien.
  3. Heeft u nog steeds het vermoeden dat u een Aziatische hoornaar hebt gezien, geef uw waarneming dan door via www.waarneming.nl. Deze waarnemingen worden vervolgens gecontroleerd en komen bij de juiste instanties terecht.

Hoe kwam de Aziatische hoornaar in Europa?

De Aziatische hoornaar is waarschijnlijk meegekomen met een vracht aardewerk uit China, en is in 2004 voor het eerst in Frankrijk aangetroffen en heeft zich daarna verspreid door Europa. In België is op ongeveer 40km van de Nederlandse grens een koningin gezien. De koningin kan 30 à 40 km per dag overbruggen, dus we kunnen binnen 1 à 2 jaar deze wespensoort ook in Nederland verwachten.

Eet een Aziatische hoornaar honingbijen?

De Aziatische hoornaar eet verschillende vliegende insecten, maar ook honingbijen staan prominent op het menu. De wespen vangen werksterbijen op een vernuftige wijze uit de lucht terwijl ze voor een bijenkast hangen. Als bijen worden gepakt worden ze in stukken geknipt met de krachtige kaken van de wesp en het vlees wordt terug naar het wespennest gebracht om aan de larven te voeren. De effecten voor de bijenhouderij zijn niet goed onderzocht en berichten over schade verschillen per regio en seizoen.

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan

Kan een Aziatische hoornaar tegen ons klimaat?

De Aziatische hoornaar kan naar verwachting overleven in het Nederlandse klimaat. Als het buiten tussen de 10 en 45°C is, kunnen ze het het broed op temperatuur houden. Honingbijen zijn hier nog beter in: zij kunnen tegen een temperatuur tussen de -40 en 40°C.

Klik op de afbeelding om het identificatieblad te openen

Klik om de identificatiekaart te openen

Lees meer over exoten in het Dossier: