Activiteit

Imagine food systems 2100

Drie teams bestaande uit Wageningse onderzoekers zullen op 20 november op aantrekkelijke en interactieve wijze hun visies voor de toekomst delen, gevolgd door reacties van experts van niet-Wageningse organisaties. Doe mee en laat je inspireren en meedenken over de voedselsystemen van de toekomst.

Organisator Wageningen University & Research
Datum

ma 20 november 2023 13:00 tot 17:00

Locatie Atlas, gebouwnummer 104
Zaal/kamer 1 & 2

Hoe zien onze voedselsystemen eruit in 2100? Wat is onze visie hierop en hoe kan deze worden gerealiseerd? Deze vragen stonden centraal in een call waarin Wageningse onderzoekers bij de KB (kennisbasis) Voedsel en Waterzekerheid werden opgeroepen hun belangstelling kenbaar te maken. Deze call leidde tot tien interessante voorstellen, waarin telkens de uitdagingen waar ons EU-voedselsysteem voor staat op eigen wijze belicht worden, en waarin creatieve oplossingsrichtingen voor deze uitdagingen worden voorgesteld. Drie teams werden uitgenodigd om hun visie op een voedselsysteem voor 2100 verder uit te werken en scenario’s en narratieven voor toekomstige voedselsystemen te ontwerpen. 

Programma
13:00 Zaal open
13:30 Openingswoord
13:45-15:00 Presentatie van drie Voedsel Systeem Visies ('Food System Visions')
15:00-15:30 Pauze
15:30-16:00 Reacties van twee niet-Wageningse deskundigen op de presentatie
16:00-16:50 Interactieve discussie met het publiek, waarbij ook de dilemma’s en uitdagingen voor toekomstige voedselsystemen worden geïnventariseerd
16:50-17:00 Samenvatting en conclusies
17:00 Netwerkborrel

De voorstellen

Een diverse, gezonde en eerlijke voedsel toekomst voor Europa past het proces toe van co-creatie op het gezamenlijk schetsen van de toekomst voor Europees voedsel. Hierbij is het gezamenlijke ontwerpproces wellicht belangrijker dan het resultaat.  

Food system GPT in een tijd van volledige digitalisering met generatieve AI stelt een gedigitaliseerde wereld voor met een data infrastructuur op federaal niveau waarin machine learning technologie de voorwaarden voor het voedselsysteem voorspellen om te laten zien hoe een volledig gedigitaliseerd voedselsysteem eruit zou kunnen zien.  

Adios avocado’s gaat uit van scenario-denken, benoemt de dillema’s van een utopisch en dystopisch scenario, en kijkt vervolgens op interactieve wijze (middels een dialoog) naar de uitdagingen en dilemma’s.