Nieuws
Biodiversity Challenge breidt zich uit naar heel Wageningen
Op 22 mei breidt de Biodiversity Challenge uit naar heel Wageningen. WUR organiseert het evenement samen met de gemeente. De zoektocht naar zo veel mogelijk verschillende planten, dieren en schimmels beperkt zich tot 22 juni niet meer tot de WUR-campus. ‘In je eigen tuin of in het stadspark is ook van alles te vinden’, zegt docent biosystematiek Casper Quist.
Bij Casper Quist kunnen studenten (en redacteuren) het dak op, al bedoelt hij dan iets anders dan bij het spreekwoord. Daar op het dak van de rij garages van Quist en twaalf buren - midden in Wageningen – staat het vol met tientallen soorten kruiden, zoals Duizendblad, Margriet, Rolklaver en Gestreepte witbol. Verschillende Sedum-soorten zorgen dat het dak groen blijft tijdens een droge zomer. Vogels en insecten maken dankbaar gebruik van deze groene oase. Quist kijkt zo nu en dan hoe de soortenrijkdom zich ontwikkelt. Dit jaar kan hij met zijn buren het dak op om mee te doen aan de Biodiversity Challenge.
Het is de vierde keer dat Wageningen University & Research de Biodiversity Challenge organiseert. Het evenement groeide uit van een weekend tot twee maanden. In die periode gaan medewerkers en studenten met loepjes en smartphones op pad om soorten te identificeren. Soms even snel tijdens de lunchpauze en soms laat op de avond tijdens een excursie over nachtvlinders.
Vorig voorjaar schoot de teller tijdens de challenge omhoog naar 1373 soorten, maar daar draaide het niet alleen om, volgens Quist: ‘Het gaat om de verwondering over de natuur zo dichtbij. Als je dat meemaakt, wil je er ook beter voor zorgen. Dat is hard nodig nu de biodiversiteit wereldwijd zo snel achteruit gaat.’ Voor het eerst telden nog zestien andere universiteiten in Europa met WUR mee.
Van campus naar stad
Het zoekgebied is deze editie uitgebreid naar de hele gemeente Wageningen. ‘De Biodiversity Challenge verbindt mensen met elkaar en vormt zo ook een verbinding tussen de stad en WUR’, zegt Marieke Dijkstra, beleidsmedewerker Groen en Klimaatadaptatie bij de gemeente Wageningen. Als meer mensen meedoen, bijvoorbeeld met excursies, hoopt ze dat meer mensen zich bewust worden van het belang van biodiversiteit, ook in hun eigen buurt.
De gemeente Wageningen doet volgens Dijkstra al veel om de biodiversiteit te vergroten, zoals ecologisch maaibeheer, het vergroenen van pleintjes in de stad en van de gevel van het gemeentehuis. Dijkstra en haar collega’s roepen inwoners, bedrijven en organisaties op om mee te doen. ‘Met kleine maatregelen rond je huis kun je al een bijdrage leveren. Denk aan het vergoenen van je tuin of het ophangen van nestkasten’, legt ze uit. De gemeente kan dit vaak medefinancieren, zoals ook bij het garagedak achter het huis van Quist gebeurde.
‘Bijna de hele straat doet mee’
Zo groeit een klein initiatief uit tot een steeds grotere beweging, eerst op de campus, toen in Europa en nu in de stad Wageningen. Quist: ‘Het zijn in je eigen buurt ook de kleine initiatieven die tellen. Bij mij in de straat waren we eerst met een paar enthousiastelingen, al snel kregen we bijna de hele straat mee.’ Net als Dijkstra verwacht hij dat verwondering over de natuur voor nog meer mensen aanstekelijk werkt, als de Biodiversity Challenge ook in Wageningse woonwijken plaatsvindt.
Dankzij zijn eigen waarnemingen en die van studenten weet Quist hoe het gesteld is met de biodiversiteit op het dak. Na een eerste jaar met 90 soorten planten – de echte pioniers – waren er vorig jaar nog 70 over. ‘Het gaat langzaam naar een evenwicht.’ Hij onderzocht met studenten zelfs het bodemleven. ‘We vonden honderden microscopisch kleine beerdiertjes in een hand vol grond. Heel verrassend om die beestjes zoveel te vinden op een groen dak van pas tweeënhalf jaar oud.’
- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan